Pronalazak odgovarajućih ideja, kojima će se stambeni prostor pretvoriti u oazu, opremljenu i prilagođenu vlastitim ukusima i načinu života, nije jednostavan zbog nametnutih novih uloga koje suvremenom čovjeku nameću profesionalne i radne obaveze, stil i standard života, društvo u kojem se kreće.

Stambeni prostori

Suvremeni način života nameće određene zahtjeve svakoj obitelji i pojedincu, a višenamjenski organiziran stambeni prostor olakšat će njihovo izvršavanje i uspješno međusobno preklapanje. Roditelji, osim izvršavanja svakodnevnih kućanskih obveza, često u situaciji da posao s radnog mjesta dovršavaju kod kuće, tako da im stambeni prostor nužno postaje i radni. Dom, naprotiv, treba biti mjesto za odmor, opuštanje, kao i druženje s obitelji i prijateljima.
Djeca, ovisno o dobi, moraju zadovoljiti svoje potrebe i želje. Dom je i za njih mjesto za razonodu, učenje i druženje s vršnjacima.

Ne bi li dom funkcionirao kao višenamjenski stambeni prostor, moderna ga dizajnerska rješenja pretvaraju u višenamjenski prostor (jedno i višeetažni) gdje je potrebno svaku prostoriju iskoristiti na najbolji mogući način s mogućnošču funkcioniranja na naćin što po svojoj primarnoj funkciji one ti nisu. Tako npr. kupaonica sve češće postaje svojevrsni azil, mjesto za opuštanje nakon napornog radnog dana. Svojom organizacijom prostora i uređenjem treba omogućiti da ispuni i ovu novu ulogu. Slično je i s ostalim prostorijama stambenog prostora.

Trendovi

Svakako je potrebno slijediti postojeće trendovi u graditeljstvu, ali ne pod svaku cijenu, već zbog prilagođavanja Vašim vlastitim potrebama i prostornim mogućnostima. Otkrivanje prave mjere za sve navedene parametre, bit će ogledalo uspješnosti nove, suvremene koncepcije stanovanja!